Energie besparen op verwarming in huis, hoe doe je dat?

Natuurlijk zitten we er allemaal graag warm bij, zeker in de koude wintermaanden. Helaas zien we dit aan het eind van het jaar terug op de energierekening. Wij geven graag wat tips hoe je kunt besparen op verwarming. Alle kleine beetjes helpen tenslotte.


Kies voor een slimme thermostaat of modulerende klokthermostaat

Koop je een slimme thermostaat of modulerende klokthermostaat? Dan kun je tot 20 procent besparen op jouw energierekening.

Een slimme thermostaat leert jouw gedrag en weet bijvoorbeeld wanneer je slaapt of niet thuis bent. Op zo’n moment gaat de thermostaat automatisch lager. Als je bijna thuis komt of wakker wordt, gaat de verwarming juist weer aan.

Met een slimme thermostaat kun je vaak ook de verwarming per ruimte regelen. Zijn er ruimtes waar je minder vaak komt? Daar hoef je niet per se te stoken.

Ook de slaapkamer hoeft niet verwarmd te worden. Met deze aanpassing bespaar je al snel 50 euro per jaar.

Vind je geen verwarming in bepaalde ruimtes toch te drastisch? Zet de verwarming dan wat lager. Dat kan al flinke besparing opleveren.

Een slimme thermostaat zorgt alleen voor veel besparing als het huis niet goed geïsoleerd is. Kies in zo’n geval liever voor een klokthermostaat.

Ook een klokthermostaat zorgt voor besparing. Deze praat als het ware met de CV ketel. Is er meer warmte nodig dan stookt de ketel harder. Andersom gaat de ketel op een lagere stand als er minder warmte nodig is.

Al met al verbruik je met een klokthermostaat 3% minder gas.

Er zijn ook een aantal aanpassingen die je kunt doen ongeacht de thermostaat. Als je niet thuis bent of slaapt dan kan de temperatuur in huis naar 15 graden. Zet de thermostaat een uur voordat je vertrekt of naar bed gaat op deze temperatuur voor het beste resultaat.

Je kunt de thermostaat ook standaard een graadje lager zetten dan je gewend bent. Een graad lager kan al 80 euro per jaar besparen.


Maak slim gebruik van de verwarming

Natuurlijk is de tip om de verwarming lager te zetten een erg voor de hand liggende. Als je het snel koud hebt, is een lagere temperatuur in huis makkelijker gezegd dan gedaan. Gelukkig zijn er alternatieven.

Zo kun je radiatorfolie achter de radiator plakken om energie te besparen. Dit werkt zowel bij goed geïsoleerde muren als niet-geïsoleerde muren. Het is bovendien verstandig om geen gordijnen of meubels voor de verwarming te plaatsen zodat je niet onnodig warmte verspilt.

Tegenwoordig bestaan er duurzame manieren van verwarming. Ga bijvoorbeeld voor infrarood panelen als bijverwarming. Deze ontlasten de hoofdverwarming en zetten zo’n 90% energie om in warmte.

Wist je dat je ook een hoog rendement behaalt met een warmtepomp? Warmte wordt uit de grond of de lucht gehaald en omgezet in een fijne temperatuur.

Warmtepompen lenen zich goed voor lage temperatuur verwarming. Het water is dan vaak maximaal 55 graden. Ter referentie: water in een CV ketel wordt verwarmd tot 75 of zelfs 85 graden.

Met lage temperatuur verwarming bespaar je tot 30% op jouw energierekening. Je hoeft niet bang te zijn dat je het koud krijgt. De warmte wordt gelijkmatig verdeeld. Zo zit je er alsnog warm bij.


Bespaar op warm water

Natuurlijk is het heerlijk om lang onder de douche te staan of een uitgebreid bad te nemen. Helaas zorgt dit voor hoge kosten op onze energierekening. Douche je bijvoorbeeld 5 minuten in plaats van 9? Dan bespaar je per jaar al snel 80 euro.

Bovendien kun je beter een douche nemen in plaats van een bad. Een bad is namelijk nóg minder zuinig voor water en energie.

Tegenwoordig bestaan er waterbesparende douches. Je levert niets in op comfort, maar bespaart wel 20% op het energiegebruik en op water.

Om zeker te weten dat een douche waterbesparend is, kijk je naar de volumestroomklasse. Die geeft aan hoe zuinig de douche is. Hierbij is klasse Z het meest zuinig en klasse D het minst.

Hotbath, GROHE en hansgrohe hebben verschillende waterbesparende douches. Bij GROHE zijn dit douches met de EcoJoy functie. Hotbath heeft een soortgelijk systeem, namelijk Hotbath Ecoair. De hansgrohe douches zijn voorzien van de AirPower en EcoSmartfunctie.

Hoe weet je welke douche voorzien is van deze kenmerken? Vaak zie je het in de titel of de omschrijving.

Typ je de functie in de zoekbalk op onze website? Dan krijg je alle GROHE, Hotbath of hansgrohe douches die waterbesparend zijn. Zo weet je zeker dat jouw nieuwe douche goed is voor het milieu én de energierekening.

Wil je graag nog meer weten over water besparen? Je leest er alles over op deze pagina.


Meer informatie

Al met al kun je honderden euro’s per jaar besparen, zeker als jouw huis geen goede isolatie heeft. Heb je vragen over energie besparen? Neem dan contact op met onze klantenservice.

Neem contact op