Op 19 november wordt er jaarlijks de wereld toilet dag georganiseerd. Deze dag, die gesteund wordt door de Verenigde Naties, vraagt aandacht voor 2,5 miljard mensen die niet beschikken over normale sanitaire voorzieningen. Hierdoor sterven er jaarlijks 800.000(!) jonge kinderen aan diarree. Badkamerwinkel vraagt hiervoor de aandacht. 

De oorzaken

Voor ons is diarree een vervelende aandoening die vaak na een paar dagen alweer is verholpen. Dat geldt helaas niet voor iedereen. In de verkeerde omstandigheden wordt diarree dodelijk. In Afrika en Zuid-Azië is het zelfs één van de belangrijkste doodsoorzaken voor kinderen van 5 jaar en jonger. De diarree is het gevolg van een gebrek aan schoon drinkwater, gebrek aan sanitairevoorzieningen en door een gebrek aan kennis over de consequenties van slechte hygiëne. Diarree is een besmettelijke ziekte, waardoor bijvoorbeeld een school al een gevaarlijke omgeving wordt voor de kinderen. Bijna de helft van de schoolgaande kinderen heeft de infectie opgelopen op school. Onder de verkeerde omstandigheden gaat deze verspreiding snel door, zeker als de ziekte niet gestopt wordt.

Door het gebrek aan toiletten in Afrika en Azië doen mensen vaak hun behoefte in de struiken of in de buurt van riviertjes. Uiteindelijk belandt deze ontlasting in de rivier waar mensen zich wassen, maar ook waar ze uit drinken. Het water wordt ernstig vervuild. Het vervuild drinkwater is een van de belangrijkste oorzaken van diarree. Diarree kan je oplopen door het drinken van vervuild water, maar ook door het eten van voedsel dat bereid is met vervuild drinkwater of het nuttigen van voedsel met ongewassen handen.

De oplossing

Een van de oplossingen is het bouwen van latrines. Latrines zorgen ervoor dat de bron van besmetting (de ontlasting) kan worden omgezet in bemesting. Een latrine is een afgedekt gat in de grond, dat uitmond in een diepe put. Als de put vol is kan er een boom geplant worden die kan groeien op een goed stuk bemeste grond.

Help mee

Op de wereld toilet dag worden verschillende activiteiten georganiseerd. Zo wordt er een ‘Experience-day’ georganiseerd in het Amstelveense winkelcentrum Stadshart. Het winkelend publiek kan daar zien hoe toiletten in veel derdewereldlanden vandaag de dag er nog uitziet. Simavi investeert in de sanitatie en hygiëne in Azië en Afrika. Met de campagne I Love My Toilet vragen ze aandacht voor de problematiek als gevolg van het gebrek aan een toilet. Daar kan ook jij aan meedoen. Upload jouw eigen selfie op het toilet via www.simavi.nl/ilovemytoilet of via #ilovemytoilet. Bij LearnFoundation willen ze de kinderen zo snel mogelijk op een schone en fatsoenlijke sanitaire voorziening zetten middels een foundraising. Voor 10 euro help je al een kind op de pot. Helpen kan je hier: http://www.learnfoundation.nl/ze-kunnen-de-pot-op-in-kenia-wash

Jij helpt toch ook?